Paarse Vrijdag

Door heel het land wordt op 8 december Paarse Vrijdag gevierd: De dag waarop scholen laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, en dat niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is. Steeds meer leerkrachten op het PO vieren Paarse Vrijdag. Doe jij ook mee?

Hiernaast zie je Petra: de juf van de leerlingen van groep 6 in Moordrecht. Op 9 december 2022 vierde zij voor de derde keer Paarse Vrijdag met haar klas. Kijk hier hoe vijf andere kanjers Paarse Vrijdag vieren!

Stap voor stap

1

Bestel je Paarse Vrijdag pakket!

Bespreek met jouw team en de directeur op welke manier jullie Paarse Vrijdag gaan vieren; De hele school, individuele klassen, bepaal samen hoe jullie het gaat doen. Maak gebruik van de posters uit het pakket en hang ze op in de gang en in de lerarenkamer.

2

Bereid je voor!

Luister naar de podcastreeks Seizoen 1 van "Juffen en Meesters op Regenboogles" over genderstereotypen, regenbooggezinnen, intersekse, een veilige schoolomgeving en nog veel meer. Seizoen 2 is vanaf eind oktober te beluisteren.


Denk eraan hoe je ouders gaat informeren. Organiseer je bijvoorbeeld een ouderavond? COC zorgt voor een powerpoint met informatie (midden oktober online).

3

Aan de slag!

Pak de ballonnen uit het pakket en bedenk hoe je met collega's en kinderen de school verder paars kan versieren. En ga aan de slag met het pakket, check de lesbrieven, Hierin zit voor elke klas iets leuks om aan de slag te gaan met familie-, seksuele en genderdiversiteit maar bovenal: Jezelf kunnen zijn!

Inhoud van het pakket (2023)

1

Paarse Vrijdag lesmateriaal

Dit jaar maar liefst twee boeken in het pakket (Donnie 1 en Donnie 2), kleurplaten, een Paarse Vrijdag lied (gezongen door Shary-Ann), een gespreksgedicht (door Gershwin Bonevacia), en verschillende lesbrieven die in samenwerking met de Respect Foundation, Schiedams LEF, Meer dan Gewenst, Narwhall Foundation, Leescoalitie en anderen zijn gemaakt. En natuurlijk een handleiding met tools voor leerkrachten.

Wil je weten hoe de handleiding van 2022 eruit zag? Check hier de handleiding. En voor al het materiaal van 2022 kijk op www.basisschool.coc.nl

2

De Paarse Vrijdag Spel Show

Ook dit jaar komt er weer een 'Grote Paarse Vrijdag spelshow (speciaal voor de bovenbouw). Deze komt eind november online.

Wil je alvast een idee krijgen van de 'Grote Paarse Vrijdag Spel Show?

Bekijk hier de "Grote Paarse Vrijdag Spel Show" van 2022.

3

Extra's

Naast materiaal voor leerlingen, zit er ook informatie voor ouders in het pakket. Wat is Paarse Vrijdag? Waarom Paarse Vrijdag? Wat zit er alllemaal in het pakket? Waar gaan de werkvormen over?

Ook zitten er paarse ballonnen om je school paars te versieren, maar ook posters voor in de gang en in de docentenkamer. En een boekenlegger van queerkinderboeken.nl!

En wil je zelf extra boeken bestellen? Dat kan via queerkinderboeken.

Bestel je pakket

We werken hard aan het Paarse Vrijdag pakket voor dit jaar en vanaf begin oktober zal stap voor stap materiaal online verschijnen op www.basisschool.coc.nl.

Je kan wel alvast je gratis pakket bestellen. Het fysieke pakket komt dan eind oktober jouw kant op.

Het lijkt erop dat er voor jouw school al een pakket is besteld. 

Helaas is het niet mogelijk om een tweede pakket te bestellen, ook niet als je school erg groot is. Gebruik het pakket dan als een starters-kit, en vul het zelf aan met paarse ballonnen, paarse slingers en bandjes gemaakt van paars lint en kralen. Veel succes met de voorbereidingen!

Staat jouw school hier niet tussen? Probeer dan eens te zoeken via de straatnaam, plaatsnaam of het tweede woord van de schoolnaam. Vind je je school nog steeds niet? Neem dan contact op met gsa@coc.nl (middelbare scholen / MBOs) of basisschool@coc.nl (basisscholen) en dan regelen we het voor je!