Paarse vrijdag

Paarse Vrijdag is dé grote actie-dag van de GSA (Gender & Sexuality Alliance). Door elk jaar op de 2e vrijdag in december je school paars te kleuren, zetten jullie je in voor seksuele- en gender-diversiteit op school.

Naast een belangrijke zichtbaarheid-actie, is Paarse Vrijdag ook bij uitstek een goed moment in in de lessen aandacht te besteden aan seksuele- en gender-diversiteit. Op de website van het GSA Netwerk vind je tips over!

MBO

Meedoen

GSA’s organiseren Paarse Vrijdag om een aantal redenen:

  1. Zichtbaarheid van de GSA zelf

  2. Steun van de schoolleiding voor de GSA

  3. Steun van je medeleerlingen voor de doelen van de GSA

  4. Steun voor iedereen die onzeker is om wie of wat ze zijn

  5. Extra leden werven voor de GSA

MBO

Paarse Vrijdag 2020 was een enorm succes!

Afgelopen jaar was de elfde editie van Paarse Vrijdag op middelbare scholen en mbo’s in heel Nederland. Honderdduizenden scholieren op zeker 1000 middelbare scholen en mbo’s droegen paars voor acceptatie van iedereen.

De GSA’s organiseerden tal van activiteiten uiteenlopend van het paars versieren van de school en het geven van voorlichting, tot het onthullen van genderdiverse toiletten op school. Ook de Onderwijsstandaard werd gelanceerd dit jaar.

MBO

Stap voor stap

1

Kom bij elkaar als GSA

om te bespreken hoe je Paarse Vrijdag gaat organiseren, en wat je daarvoor nodig hebt. Lees hier alle tips uit het GSA Actieboek!

2

Bestel je pakket

en vertel iedereen op jouw school alvast dat jouw school mee gaat doen aan Paarse Vrijdag. Nodig ook zoveel mogelijk docenten uit om mee te doen!

3

Pak groots uit

tijdens Paarse Vrijdag zelf! Draag paars, deel paarse cupcakes uit, en maak de meest paarse klassenfoto! De winnende klas ontvangt een toffe prijs!